Amputation innebär att en kroppsdel opereras bort, oftast på grund av sjukdom, skada eller nedsatt blodcirkulation. En benamputation påverkar både rörlighet och livskvalitet, men med rätt rehabilitering kan många återgå till ett aktivt och självständigt liv.
Det finns flera orsaker till att en benamputation kan bli nödvändig. De vanligaste är:
Efter en amputation fokuserar vården på sårläkning, smärthantering och förberedelse för rehabilitering.
Smärta efter amputation är vanlig och kan uppstå både i det opererade området och som så kallad fantomsmärta. Behandling kan innefatta smärtlindrande läkemedel, fysioterapi och träning för att minska besvären.
För att minska risken för infektion och andra komplikationer används kompressionsbandage och regelbundna kontroller av stumpen. Det är också viktigt att hålla huden hel och undvika trycksår.
För att du ska kunna leva ett så bra och smärtfritt liv som möjligt är det väldigt viktigt med rehabilitering efter amputation. Rehabiliteringen påbörjas så snart som möjligt efter operationen och anpassas efter dina behov.
När såret har läkt och svullnaden minskat börjar utprovning av en protes. Det är en process där ortopedingenjör och fysioterapeut arbetar tillsammans för att hitta rätt passform och funktion.
Att lära sig använda en protes kräver träning. Styrketräning för bål och återstående ben är viktigt för balansen. Gångträning börjar ofta med hjälpmedel som kryckor eller rullator innan protesen används fullt ut.
Efter en benamputation är målet att återgå till ett självständigt liv. Många kan arbeta, träna och leva ett aktivt liv med rätt stöd. Anpassningar i hemmet, som ramper och stödhandtag, kan underlätta rörligheten.
Vissa deltar i parasport eller anpassad träning för att behålla styrka och rörlighet, andra föredrar att träna hemma på olika sätt. Det är också viktigt med regelbundna uppföljningar hos din fysioterapeut och läkare.